Warsztaty pieczenia bułek i chleba
We wrześniu klasa 3 b uczestniczyła w warsztatach prowadzonych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Łętowni.
Na początku dzieci poznały stare narzędzia rolnicze służące do koszenia i młócenia zboża. Poznały tradycje, przysłowia i przesądy związane z wypiekaniem chleba przez gospodynie. Mogły zobaczyć cały proces wyrabiania ciasta, rośnięcia i pieczenia. Zapoznały się także z tradycyjnym sposobem wypiekania chleba w piecu chlebowym. W czasie oczekiwania, aż chleb się upiecze utrwaliły wiadomości o roślinach zbożowych, poznały rodzaje mąki, a także regionalny strój Górali Kliszczackich- typowy dla naszej miejscowości. Nadszedł wyczekiwany moment- kosztowanie upieczonego chleba. Zapach rozchodził się po wszystkich pomieszczeniach Izby Regionalnej, a smak spowodował szybkie zniknięcie ze stołu chleba. Był pyszny i wyśmienicie smakował. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich zapewniły jeszcze dzieciakom soczki, cukierki i pyszne domowe ciasto drożdżowe. Warsztaty były wspaniałą okazją do spędzenia czasu w ciekawy i wartościowy sposób.